Alles wat je wilt weten voor een onvergetelijke start van jullie baby avontuur!

Een ontspannen kraamtijd – online workshop


Er is een kleintje onderweg, wat leuk en wat spannend! Een nieuw avontuur gaat binnenkort beginnen. Die begint natuurlijk met de geboorte; de meeste stellen bereiden zich daar tegenwoordig uitgebreid op voor door het volgen van een HypnoBirthing– of andere zwangerschapscursus. Je weet dan ongeveer wat je kunt verwachten en welke keuzes je kunt maken. Maar ná de geboorte begint het eigenlijk pas écht. Vergeet niet om je ook daarop goed voorbereiden, zodat je met realistische verwachtingen aan het avontuur begint. Daardoor kun je bewuste keuzes maken en veel meer ontspannen en genieten tijdens de kraamtijd.

 

Online workshop voor een ontspannen kraamtijd

Voor alle aanstaande ouders die …

 • Informatie willen over wat te verwachten van de kraamtijd, zowel lichamelijk als emotioneel
 • Goed voorbereid willen beginnen aan het baby avontuur
 • Bewust keuzes willen maken over de invulling van de kraamtijd, zonder overvallen te worden door alle veranderingen en emoties
 • Zoveel mogelijk willen ontspannen en genieten tijdens de kraamtijd
 • Op zoek zijn naar praktische handvatten om samen een rustige start te maken in de rol van ouders
happy family tijdens kraamtijd

Voorbereiden op de kraamtijd, waarom?

 

“Dat zie ik vanzelf wel.”

“Ik laat het gewoon op me afkomen.”

“De kraamzorg is er toch?”

Zomaar een greep van reacties die aanstaande ouders vaak hebben op de vraag hoe zij zich voorbereiden op de kraamtijd. En er is zeker iets voor te zeggen, want in hoeverre kun je je nu écht voorbereiden op hoe het leven na de geboorte van je baby zal zijn? De komst van een baby is nogal een ingrijpende, levensveranderende gebeurtenis, waarvan je je eigenlijk nog nauwelijks kunt voorstellen hoe dat in praktijk zal zijn. Zeker bij een eerste kindje, maar ook als je een tweede of derde kindje verwelkomt in je gezin, verandert er héél veel. De kraamverzorgende komt gelukkig helpen met de opstart, maar na de eerste week gaat zij weer naar een ander gezin…

rollercoaster

Emotionele rollercoaster

De kraamtijd, de eerste 6 weken na de geboorte van je baby, zijn voor heel veel ouders een emotionele rollercoaster. Je emoties kunnen sterk wisselen; van helemaal gelukkig op je roze wolk naar onzeker of zelfs angstig. Je moet wennen aan je baby, borstvoeding leren geven en je baby leren verzorgen, wennen aan je veranderende lichaam, een ander slaappatroon, extra verantwoordelijkheden. En voor je baby is het ook wennen, omdat alles wat een pasgeboren baby meemaakt nieuw en groots is, vergeleken bij de veilige en begrensde omgeving in de baarmoeder.

De veranderingen in en de intensiteit van de kraamperiode kun je niet verminderen door je erop voor te bereiden. Maar als je jezelf informeert, waardoor je ongeveer weet wat je kunt verwachten en welke keuzes je kunt maken, dan word je waarschijnlijk wel een stúk minder verrast of overweldigd door je emoties en de veranderingen. Je komt daardoor veel meer aan het stuur te staan. Je kunt, als het ware, beter navigeren door de zee van emoties en veranderingen.

Je eigen koers varen

En als jullie samen de kapitein van jullie schip zijn, dan kunnen jullie samen bewust bepalen wat de koers wordt. Willen jullie bijvoorbeeld veel kraambezoek ontvangen in de eerste weken of wachten jullie daarmee tot de borstvoeding goed loopt en jullie een ritme hebben gevonden met de baby?

Een pasgeboren baby slokt heel veel tijd op, die je normaal bijvoorbeeld aan slapen, koken en huishoudelijke taken besteedt. Gaan jullie hiervoor hulp vragen in de kraamperiode? Wat zou je dan uit handen laten nemen?

Hoe gaan jullie samen de zorgtaken verdelen? Is het zielig dat papa niet kan voeden als de mama borstvoeding geeft? Welk kraambezoek mag de baby vast houden in de eerste weken na de geboorte?

Allemaal vragen die heel reëel zijn en heel vaak pas tijdens de kraamtijd ter sprake komen. Het geeft heel veel rust en ontspanning als je er vantevoren ook al over nadenkt en over praat met elkaar. Zo ga je met een helder idee de kraamtijd tegemoet en hou je tijd over om lekker te knuffelen, te genieten en te ontspannen!

Dus, willen jullie

 • Je samen goed voorbereiden op de kraamtijd?
 • Leren hoe jullie goed voor jezelf en jullie baby kunnen zorgen?
 • Een concreet beeld krijgen van de keuzes die jullie kunnen maken voor een rustige start?
 • Een onvergetelijke kraamperiode, om later vol liefde op terug te kijken?

Meld je dan aan voor de online workshop ‘Een ontspannen kraamtijd’!

Workshop informatie


Globale inhoud

Tijdens de online workshop komen de volgende onderwerpen uitgebreid aan bod:

 1. Realistische verwachtingen van de kraamtijd, zowel op fysiek als emotioneel vlak
 2. Je baby leren kennen en goed voor je baby zorgen; wat heeft een baby eigenlijk nodig?
 3. Bewuste keuzes maken voor de kraamtijd; zelf aan het roer staan
 4. Vertrouwen voelen in jezelf in je nieuwe ouderrol
 5. Tips en inspiratie om als ouders een goed samenwerkend team te zijn en goed voor jezelf (en elkaar) te zorgen

 

Praktische informatie

De eerstvolgende datum voor online deelname aan de workshop ‘Een ontspannen kraamtijd’ is:

 • Maandag 20 december – 19.30u

Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier of door een mailtje te sturen naar sabine@momflow.nl.

De online workshop wordt live online gegeven via Zoom en duurt ongeveer 2 uur. Ik ga jullie heel veel informatie geven over de kraamtijd, maar er is ook veel ruimte voor interactie, het stellen van je vragen en om aan de slag te gaan met de korte oefeningen en opdrachten in het werkboek om een concreet beeld te krijgen van jullie wensen voor de kraamtijd.

De investering voor deelname (als koppel of alleen) aan de online workshop ‘Een ontspannen kraamtijd’ bedraagt EUR 37,- voor deelnemers aan een HypnoBirthing groeps– of privécursus bij Momflow en EUR 47,- voor niet-deelnemers.

De inhoud van de workshop sluit mooi aan bij de inhoud van een HypnoBirthing cursus en gaat eigenlijk daar verder waar de HypnoBirthing cursus eindigt. Uiteraard is de workshop ook interessant en relevant als je je op een andere manier voorbereid hebt op de geboorte van je kindje.

Kosten en data

De investering voor deelname (als koppel of alleen) aan de ongeveer 2 uur durende live online workshop ‘Een ontspannen kraamtijd’ bedraagt EUR 37,- voor deelnemers aan een HypnoBirthing groeps– of privécursus bij Momflow en EUR 47,- voor niet-deelnemers.

De eerstvolgende datum voor online deelname aan de workshop ‘Een ontspannen kraamtijd’ is:

 • Maandag 20 december – 19.30u

Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier of door een mailtje te sturen naar sabine@momflow.nl. Je ontvangt na je aanmelding een factuur die betaald dient te worden voor aanvang van de online workshop. Ongeveer 2 dagen voor de start van de online workshop worden het werkboek en de Zoom link, voor toegang tot de workshop, per e-mail verzonden.

Voor wie

De online workshop ‘Een ontspannen kraamtijd’ is voor alle aanstaande ouders, die:

 • Informatie willen over wat te verwachten van de kraamtijd, zowel lichamelijk als emotioneel
 • Goed voorbereid willen beginnen aan het baby avontuur
 • Bewust keuzes willen maken over de invulling van de kraamtijd, zonder overvallen te worden door alle veranderingen en emoties
 • Zoveel mogelijk willen ontspannen en genieten tijdens de kraamtijd
 • Op zoek zijn naar praktische handvatten om samen een rustige start te maken in de rol van ouders

Ik raad het aan om de online workshop samen, als stel, te volgen. Maar stel dat dat niet lukt of wanneer je je alleen voorbereidt op de kraamtijd kun je de workshop ook prima alleen volgen. 

Ook wanneer je al oudere kinderen hebt en dus al eens eerder een kraamtijd hebt meegemaakt, kan de workshop erg prettig zijn om weer opnieuw stil te staan bij wat te verwachten, er open in te gaan en bewust keuzes te maken voor deze kraamtijd.

Wanneer meedoen

De meest geschikte periode om deel te nemen aan de online workshop is tussen ongeveer 30-38 weken zwangerschap, maar eerder of later mag natuurlijk ook!

Het is waarschijnlijk het prettigst wanneer jullie je eerst goed kunnen voorbereiden op de geboorte, bijvoorbeeld door het volgen van een zwangerschapscursus. Wanneer die voorbereiding zo goed als afgerond is, is het een mooi moment om ook bewust voor te bereiden op de eerste weken ná de geboorte.

Voorwaarden

Lees hier de algemene voorwaarden.
kraamtijd

Na afloop van deze workshop hebben jullie:

 

  1. Een realistisch beeld van wat je kunt verwachten van de postpartum periode
  2. Inzicht in wat een baby nodig heeft tijdens de eerste weken
  3. Inzicht in welke keuzes jullie kunnen maken voor de kraamtijd, wat je eventueel kunt opnemen in een kraamplan
  4. Praktische handvatten om zo goed mogelijk om te gaan met de grootste uitdagingen van de kraamtijd
  5. Tips en inspiratie om goed voor jezelf (en elkaar) te zorgen in een van de mooiste, maar ook drukste en meest overweldigende periodes van je leven

Ervaringen

Een aantal koppels over hun ervaring met de online workshop ‘Een ontspannen kraamtijd’ van Momflow:

“De workshop ‘een ontspannen kraamtijd’ van Sabine was voor ons de perfecte voorbereiding op de eerste weken met onze baby. De workshop schetst een compleet en realistisch beeld van wat je als nieuwe ouders te wachten staat – de leuke kanten en de pittige kanten. Sabine hielp ons door vragen te stellen een beter beeld vormen over wat voor ons belangrijk is in de kraamtijd en wat onze valkuilen zijn. Daardoor weten we nu welke afspraken we al voor de geboorte willen maken met elkaar en met onze hulptroepen om de kraamtijd zo fijn mogelijk te maken. Door tijd te nemen als koppel om door te spreken hoe we de kraamtijd voor ons zien, leerden we bovendien ook elkaars beelden hierbij beter kennen en kunnen we elkaar nog beter helpen om voor onszelf en voor onze baby te zorgen. Ten slotte geeft Sabine veel praktische tips over thema’s zoals hechting met je baby, rusten en slapen, zelfzorg, kraambezoek en voeding. We zouden deze workshop dan ook zeker aanraden aan anderen!”
Kim en René uit Utrecht

“De workshop ‘Een ontspannen kraamtijd’ vonden wij een goede voorbereiding op de kraamtijd. Er is veel ruimte voor vragen tijdens de workshop en de vragen van Sabine zetten je aan het denken. In verwachting van ons tweede kindje hadden we veel aan de praktische tips hoe wij ons kindje bij de baby kunnen betrekken. Fijn om veel informatie te krijgen om uiteindelijk eigen keuzes te kunnen maken voor de kraamtijd. Ondanks dat we de kraamtijd al een keer meegemaakt hebben was het goed om nog eens over de signalen en behoeften van de baby te horen en fijn dat thema’s als zelfzorg en zelfvertrouwen aan bod komen.”

Irene en Gerben uit Utrecht

Inspiratie

hand-laat-zand-los

Wat je volgens mij écht nodig hebt voor de geboorte

flow

Wat is flow en hoe bereik je flow tijdens de bevalling?

loslaten-voor-de-bevalling

Meditatie 'Angst en spanning loslaten voor de bevalling'

Ik ben Sabine

Ik help zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen om meer flow en ontspanning te ervaren. Dit doe ik door het aanbieden van hypnobirthing cursussen, zwangerschaps- en mamacoaching en cursussen voor moeders. Ik richt me op het creëren van vertrouwen, rust en balans, waardoor (aanstaande) moeders optimaal kunnen ontspannen en genieten van het moederschap. 

Momflow

Sabine Stroeken-Visser
T: 06 2364 6740
E: sabine@momflow.nl
I: www.momflow.nl 

Postadres:
Lanuariusweg 15
3453 JA De Meern

X